slider
slider
slider

EL MATARRANYA

Itinerari

Dilluns 7 de juny

ORIGEN → ARNÈS → ELS PORTS → CALACEIT → VALLDEROURES

Sortida amb autocar des dels diferents punts d’origen. La primera visita serà la població d’Arnès, porta d’entrada al proper Parc Natural dels Ports de Beseit. El seu conjunt històric fou declarat bé d’interès cultural, on hi destaca el seu Ajuntament renaixentista del segle XVI, una església parroquial i un castell d’estil gòtic. Tot seguit ascendirem al Parc Natural dels Ports amb vehicles 4x4. Podrem admirar els seus paisatges i el traçat del riu Ebre fins a la seva desembocadura.

Dinar a un restaurant. Havent dinat visitarem Calaceit, capital cultural de la comarca del Matarranya. El seu nucli urbà, declarat Conjunt d'Interès Històric Artístic l’any 1973, s'articula al voltant de la Plaça Major i el temple parroquial, des d'on parteixen tres carrers principals que travessen la població i connecten amb les capelles-portals de la Verge del Pilar, de Sant Antoni i de la desapareguda Verge del Rosari. La seva estructura urbana té dos nuclis elevats originaris, la Torreta i es Castell, i hi destaca l'abundància de cases pairals. Al llarg del s. XVIII i principis del XIX va haver-hi una època d'eclosió arquitectònica durant la qual es van construir moltes cases, gràcies a la prosperitat econòmica que originà el cultiu de l’olivera.

Continuació fins a Vallderoures, arribada a l’hotel i distribució d’habitacions. Sopar lliure.
Dilluns 7 de juny
Dimarts 8 de juny

CRETES, BESEIT & VALLDEROURES

La primera visita del dia serà Cretes. Visitarem la Plaça Major i el Carrer Major, que compta amb edificis del segle XV. Als afores del poble hi trobarem l’Ermita de la Misericòrdia, construïda entre els segles XIV i XVI, d’estil gòtic llevantí amb elements renaixentistes. En visitarem l’exterior i des de la seva posició elevada gaudirem de belles vistes.

La segona aturada del dia serà a Beseit, visita obligada en qualsevol ruta pel Matarranya. Els seus molins paperers, situats al costat del riu per aprofitar la seva força, van ser de gran importància. Fabricaven un paper d’alta qualitat, emprat per pintors de la talla de Goya, entre d’altres. Un dels pocs vestigis que en queda és una fàbrica convertida en un centre d’exposicions d'art i cultura. Passejarem fins arribar a l’Ermita de Santa Bàrbara, protagonista durant la Setmana Santa. Dos altres símbols de Beseit són el Portal de Sant Gregori, antiga entrada al poble musulmà, i el pont d’un sol arc sobre el riu Matarranya, construït entre els segles XV i XVII.

Més tard coneixerem Vallderoures, on encara es poden apreciar restes de les antigues muralles a diversos carrers del poble, especialment al Portal Vergós. També hi destaca un Palau d’estil gòtic; la Torre del Visco, situada dins l’antiga presó; i l'Església de Santa María La Major, que forma un conjunt indissoluble amb el Castell, presidint la zona més alta del barri antic. La Casa Consistorial va ser construïda a finals del segle XVI, amb el mateix estil que la majoria dels ajuntaments del Baix Aragó i del Matarranya. L’any 1924 va cridar l'atenció dels creadors del Poble Espanyol de Barcelona, que el van triar per a presidir la plaça principal.
Dimarts 8 de juny
Dimecres 9 de juny

FONTDESPATLA, MONT-ROIG, PENA-ROJA & RÀFELS

Havent esmorzat, començarem el dia visitant Fontdespatla, que ens oferirà bones vistes del seu nucli i del Matarranya des de la Torre dels Moros. El seu entorn és ideal per activitats com el ciclisme, el senderisme i els esports d’aventura. Hi destaca, per als més atrevits però també fins i tot per persones amb mobilitat reduïda, la tirolina més llarga d’Europa i segona del món. Durant els seus 2 km ofereix una visió excepcional de la zona (activitat opcional).

El dia continuarà amb la visita de Mont-Roig, poble esmentat al ‘Cantar de Mío Cid). Caminarem pel seu petit nucli històric, on hi destaca del Portal de Santo Domingo, recentment restaurat i que forma part de les antigues muralles. Al voltant de la Plaça Vella hi trobarem l’hostal, d’estil gòtic tardà, de l’antic Comte Borràs; l’antiga casa-palau de l’ordre de Calatrava; l’església de l’Assumpció, la Llotja i l’Ajuntament, entre d’altres.

Acabarem la tarda a Pena-Roja de Tastavins, visitant el Santuari de la Verge de la Font, que agrupa una antiga ermita, una ermita barroca i una hostatgeria. Avui dia és un restaurant amb una elaborada gastronomia local, on gaudirem d’un bon dinar.

Havent dinat tornarem al nucli urbà per visitar un centre d’interpretació on es mostra l’esquelet d’un dinosaure i fer un recorregut marcat que és un autèntic museu a l’aire lliure, passant per la presó, el punt gòtic i acabant a les Roques del Masmut, un monòlit de pedra calcària rogenca declarat Lloc d'Interès Geològic, que té unes parets verticals impressionants i molts populars entre els amants de l’escalada.

De tornada a l’hotel, ens aturarem al singular i bonic poble de Ràfels.
Dimecres 9 de juny
Dijous 10 de juny

VALLDEROURES → TORRE DEL COMTE → LA FREIXNEDA → PINELL DE BRAI → ORIGEN

Inici del viatge de tornada, descobrint primer dos llocs importants del Baix Aragó com la Torre del Comte i la Freixneda, una població menys coneguda però molt bonica i particular, amb una Plaça Major amb arcs típics, sota els quals els seus habitants guarden les escales de fusta que s’empren per la recollida de les olives. El seu conjunt, coronat per les ruïnes d’un castell de l’ordre de Calatrava, compta amb carrerons estrets i harmonioses façanes, amb finestres i portes pintades de blau.

La darrera aturada serà a Pinell de Brai, on visitarem l’anomenada Catedral del Vi, una cooperativa d’estil modernista de gran valor arquitectònic dissenyada per Cèsar Martinell.

Continuació i arribada als diferents punts d’origen.
Dijous 10 de juny

Preu per persona en habitació doble:

Preu per persona amb sortida des de Figueres i Olot:

663 €

Preu per persona amb sortida des de Girona:

645 €

Preu per persona amb sortida des de Manresa:

631 €

Preu per persona amb sortida des de Tortosa:

685 €

Suplement habitació individual:

+80 €

Mapa de ruta

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

PROVENÇA
Del 4 al 9 de juliol del 2021
Des de 705 euros
+ INFO
CENTRE D'ESPANYA
Del 3 al 9 d'octubre del 2021
950 euros
+ INFO
BENIDORM
Del 2 al 8 de novembre del 2021
570 euros
+ INFO
COSTA DEL SOL
Del 14 al 20 de novembre del 2021
990 euros
+ INFO
FALLES DE VALÈNCIA
Del 4 al 6 de setembre del 2021
Des de 390 euros
+ INFO
Previous
Next
IRLANDA
Del 16 al 24 d'octubre del 2021
1.995 euros
+ INFO
ISTANBUL & CAPADÒCIA
Del 5 al 12 de novembre del 2021
1.880 euros
+ INFO
JERUSALEM
Del 23 al 28 de novembre del 2021
1.800 euros
+ INFO
EGIPTE & CREUER PEL NIL
Del 14 al 21 de novembre del 2021
2.600 euros
+ INFO
Previous
Next