museu-del-suro3
museu-del-suro2
museu-del-suro1

MUSEU DEL SURO DE PALAFRUGELL

Situat a Palafrugell, el Museu del Suro s’ubica en una antiga fàbrica surera, la més important del sector industrial espanyol. És una institució singular tant per la seva temàtica, com pel seu àmbit territorial i la seva vocació de servei. Adquireix, conserva, interpreta i posa en valor el patrimoni vertebrat a l’entorn del món del suro a Catalunya, com a configurador d’un paisatge, una indústria, unes formes de vida i una identitat comunes. Té el propòsit de contribuir al desenvolupament social, econòmic i cultural de la comunitat; d’oferir suport a l’educació formal i com a proposta d’educació informal; així com alternativa de creació i de lleure.

Matí: Activitats i tallers al Museu del Suro

A l’interior del Centre Cultural Bassa Rocas, s’explica un conte per introduir aspectes relacionats amb l’alzina surera. Després es trasllada a l’exterior on els participants buscaran la sureda mitjançant la recerca de la Gina, la protagonista del conte. Un cop arribin a bosc hauran de trobar més pistes que serviran per introduir continguts sobre les parts de l’arbre, els fruits, els éssers vius i la pela del suro.

Sereu experts exploradors per un dia! Mitjançant un seguit d’investigacions sorprenents en grups, aprendrem els secrets de l’alzina surera i la rica biodiversitat que l’envolta.

Visita a l’entorn de la torre de defensa de Vila Seca a Palafrugell, per conèixer el context històric i el perquè es construïen aquest tipus d’edificacions, les seves característiques arquitectòniques i finalment el grup podrà pujar al primer pis per observar el seu interior.

El museu es transforma en un indret de descoberta, els espais, els objectes i la interacció́ amb ells que narren de forma poètica la història d’en Neil. Guiats per Suri Meyer, experta en navegacions a nous continents, us convidem a participar en una experiència que us involucra amb tot el cos, els sentits i la imaginació. Preparats per fer un viatge pels cinc continents?

L’educador els plantejarà la recerca d’un antic botí, al voltant de la torre de guaita a Sant Sebastià a Llafranc, que caldrà trobar mitjançant el joc i la disfressa, i diferents proves.

L’actriu a través de diferents jocs us explicarà els conceptes bàsics per a ser un bon observador del mar i per detectar amb rapidesa vaixells de pirates i corsaris.

Taller de manipulació de suro on els participants coneixeran els usos més sorprenents que se li ha donat al suro al llarg de la història així com els nous usos i crearan, a través de formes diverses, elements decoratius que podran emportar-se a casa.

L’educador rebrà el grup a l’entrada del jaciment i introduirà les característiques del poblat, qui i com vivien, què menjaven, com vestien, quina religió tenien i per què es varen situar al costat de mar. Mentre es recorre els diversos espais recopilaran dades per fer el posterior taller d’arqueologia i redescobrir la Gorgònia Medusa.

Després d’una excursió, els participants arribaran a l’indret on es troba el dolmen. Allà a partir de la contextualització i l’ús d’imatges i materials comprendran, quines tècniques usaven per a poder construir dòlmens amb pedres de grans dimensions. Finalment es farà un taller de pintura prehistòrica al bosc. 

Tarda: Activitats i visites opcionals

Podreu visitar el Centre d’Interpretació de la Muntanya, les restes del poblat iber, pujar a la torre de guaita medieval on es vigilava l’arribada de pirates i corsaris o seguir el camí de ronda per veure les espectaculars vistes de la zona del Far de Sant Sebastià.

Aquest jardí botànic està situat a la comarca del Baix Empordà, entre Palafrugell i Mont-ras, el qual envolta un castell de pedra en un indret esplèndid a la Costa Brava.

Inaugurat a l’any 2002 i està situat a la zona del port pesquer de Palamós. El museu es dedica al coneixement i la difusió de la pesca i del patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava.

L'excursió inclou

Informació & preus

No dubteu a contactar-nos i us prepararem una cotització a mida de les nostres excursions i estades, en funció del punt de sortida i mida del grup.