slider
gondar
slider
slider
M. Bos © Creative Commons by-nd 2.0
slider
Rod Waddington © Creative Commons by-sa 2.0
slider
Vanessa © Creative Commons by-nd 2.0
simien, Vanessa by-nd 2.0
Vanessa © Creative Commons by-nd 2.0
slider
Petr Meissner © Creative Commons by 2.0
slider
A.Davey © Creative Commons by 2.0
Simien, Petr Meissner by 2.0
Petr Meissner © Creative Commons by 2.0

trekking a etiòpia: les muntanyes simien & lalibela

Situades a uns 100 km al nord de Gondar, les muntanyes Simien són una de les serralades més grans de l’Àfrica, amb més d’una dotzena de cims per sobre dels 4.000 metres d’altitud. Entre elles, hi ha el Ras Dashan, el punt més alt d’Etiopa (4.553m). La vessant occidental de la serralada, amb l’excepció del Ras Dashan, fou declarada Parc Nacional l’any 1969, mentre que tota la zona fou catalogada com a Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 1979.

La serralada de Simien es composa de diversos altiplans dividits per les valls dels grans rius i pinacles enlairats. L’altiplà occidental està delimitat al nord i a l’est per una immensa formació escarpada, per sobre dels 1000 metres d’altitud. Les vistes des de la part superior cap al nord, miren sobre les planes que s’estenen fins a Eritrea. Gran part d’aquesta zona escarpada es troba dins del parc nacional, des de la part occidental de la serralada fins al cim del Mt. Bwahit (4.430m), incloent algunes de les seccions més dramàtiques del trekking, que en recorre el marge. Ras Dashan està situat a uns 10 km a l’est del parc nacional, i n’està separat per un congost tallat pel gran riu Mashesha.

Tres dels grans mamífers endèmics d’Etiòpia resideixen a les muntanyes Simien. El papió gelada és el més comú, amb una població estimada de més de 7.000 individus, que s’acostumen a congregar en grups de fins a 400, especialment a les rodalies de Sankaber. Per contra, el llop etíop, amb només 50 exemplars concentrats a les vessants superiors de les muntanyes Bwahit i Ras Dashan, és molt difícil de veure. L’íbex d’Etiòpia, una espècie de cabra que fou caçada fins gairebé la seva extinció a finals de 1960, amb només 150 animals supervivents, sembla que hauria pogut recuperar-se fins els 600 exemplars. Altres mamífers no endèmics presents al parc inclouen la hiena tacada, el xacal comú i l’antílop. El nombre d’aus registrades a Simien no és gaire alt, amb prop de 180 espècies, però el parc es caracteritza per les aus rapinyaires, com el poderós trencalòs, d’habitual observació als campaments de Sankaber i Geech.

Itinerari

DIA 1

ARRIBA A ADDIS ABEBA

Arribada a l’aeroport d’Addis Abeba. Trobada amb el representant del corresponsal local i trasllat a l’hotel. Després d’un breu descans, inici de la visita d’Addis Abeba, la tercera capital més alta del món. La visita inclou els Turons d’Entoto, des dels quals el rei Menelik, fundador d’Addis Abeba, va baixar a les planícies. A Entoto, des d’on hi ha una meravellosa vista panoràmica de la ciutat, hi ha dos esglésies construïdes per Menelik, qui fou coronat a una d’elles. Ben a prop hi ha l’antic palau de Menelik, encara intacte i obert als visitants. Al seu interior és possible observar-hi vestimentes reials, artefactes de guerra, mobles i llibres antics. La visita també inclou el Museu Nacional, un dels més importants de l’Àfrica subsahariana. Allotja l’esquelet de Selam, trobat l’any 2000 a Dikika, al nord del país, un Australopithecus Aphaeresis.

Durant la tarda, visita del Mercato, el major mercat obert de l’est d’Àfrica. És possible trobar-hi articles tan diversos com espècies i joies. No hi ha res que no pugui trobar-se en aquest vibrant i immens mercat.

Allotjament a l’hotel escollit.
DIA 1
DIA 2

ADDIS ABEBA → GONDAR

Havent esmorzat, trasllat a l’aeroport i vol a Gondar, ciutat fundada pel rei Fasilides l’any 1636 i capital d’Etiòpia durant el segle XVII. Visita dels castells de Gondar, inclosos a la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco, els banys reials de Fasilides i l’església Debre Berhan Selassie, coneguda pels seus murals únics.

Sopar i allotjament a l’hotel escollit.
DIA 2
DIA 3

GONDAR → SANKABER

Sortida ben aviat al dematí cap al poble de Debark, on hi ha les oficines centrals del Parc Nacional Muntanyes Simien i es paga la taxa d’entrada. Trobada amb el guarda del parc i el guia local que us acompanyaran durant el trekking.

Continuació fins a Sankaber (3250m), el primer campament dins del parc. Durant el recorregut, tindreu la primera impressió de la magnitud i bellesa d’aquesta regió altiplànica, i potser, la primera trobada amb exemplars de papions gelada, endèmic del parc, i del gegant trencalòs rugint al cel.

Nit d’acampada.
DIA 3
DIA 4

SANKABER → GEECH

Ruta: 5/6 hores

Avui tot el personal, les mules i els traginers s’organitzen per embalar i transportar tot l’equip d’acampada i tot el menjar pel trekking. El paisatge al llarg de la ruta a peu d’avui és meravellós, i tot sovint escoltareu els crits dels papions. Després d’aproximadament una hora i mitja de caminada, veureu per primer cop el riu Jinbar i les seves cascades. Més tard creuareu el riu i ascendireu durant prop de dues hores fins al campament de Geech (3600m), el qual està rodejat de lobèlies gegants.

Nit d’acampada.
DIA 4
DIA 5

GEECH → CHENEK

Ruta: 7/8 hores

La d’avui és potser una de les jornades més espectaculars de tot el trekking, amb impressionants vistes a totes direccions mentre el Sol dibuixa llums i ombres a mesura que es desplaça sobre el cel. Des dels penya-segats sobre els que caminareu, es poden observar les valls i alguns cims, com el Inatey, de 4.070 metres d’altitud. Des de Geech caminareu primer cap al sud i després cap a l’est, per seguir sobre el cim d’un ampli cingle.

Havent dinat, continuació de la ruta a peu per l’enorme Vall de Belegez fins arribar al camp de Chenek (3.620m).

Nit d’acampada.
DIA 5
DIA 6

CHENEK → AMBIKO

Ruta: 9/10 hores

El cim del Bwahit (4.430m), el segon pic més alt d’Etiòpia, domina la vista sobre Chenek. La ruta de Chenek us portarà a ascendir l’espatlla nord del Bwahit, i si teniu l’energia necessària, pujar fins al seu cim. Des del pas de Bwahit (4.200m), podreu observar a la distància el cim del Ras Dashan (4.543m), la muntanya més alta del país. Després de deixar enrere el pas, descendireu abruptament i continuareu fins arribar i creuar el riu Mesheha. Tot seguit, ascens lleuger durant una més fins arribar al campament d’Ambiko (3.200m).

Nit d’acampada.
DIA 6
DIA 7

CIM DEL RAS DASHAN

Ruta: 11/12 hores

Avui pujareu al cim del Ras Dashan. El dia comença ben aviat, abans de la sortida del Sol, amb un ascens pronunciat. Durant el camí haureu de mantenir els ulls ben oberts, a la cerca de les lobèlies gegants, la planta més espectacular de la regió, que créixer fins els 8 metres d’alçada.

Després d’unes quantes hores de ruta a peu, s’entra a una enorme conca formada per tres pics rocallosos. El més alt és el Ras Dashan, a l’esquerra, on trobareu un mirador a 4.543 metres d’altitud, el punt més alt del país. Retorn al campament seguint la mateixa ruta durant la resta del dia.

Nit d’acampada.
DIA 7
DIA 8

AMBIKO → SONA

Ruta: 10 hores

La ruta a peu fins a Sona passa a través d’una vall que us recompensarà amb una espectacular vista sobre les muntanyes que la rodegen. Durant el primer tram es baixa cap al riu Mesheha i després d’una curta però pronunciada pujada, començareu a caminar sobre la vall. Aturada per dinar a un indret des d’on podreu veure les terres de cultiu. Havent dinat, continuació de la ruta per aquesta pintoresca vall, passant per diversos poblets de muntanya.

Arribada al campament de Sona, amb vistes espectaculars. Nit d’acampada.
DIA 8
DIA 9

SONA → MEKAREBYA

Avui la ruta porta fins a Mekarebya (2.065m), caminant a través de terrenys de menor altitud de les muntanyes Simien. Tarda lliure per descansar. Qui ho desitgi, podrà visitar l’escola local, on també és possible comprar records i artesanies.

Nit d’acampada.
DIA 9
DIA 10

MEKAREBYA → MULLET

Ruta: 6 hores

Avui caminareu fins a Mullet (2.100m). Aturada durant en el camí a alguna llacuna d’aigua freda, que ofereix l’oportunitat perfecta per nadar i relaxar-se a l’ombra de les figueres. Havent dinat, continuació fins al campament. Sent l’última nit a Simien, s’oferirà una dansa tradicional de comiat, a la que s’espera la vostra participació ballant al voltant d’una foguera i bevent una beguda local anomenada ‘Tella’. Nit d’acampada.
DIA 10
DIA 11

MULLET → ADERKAY → GONDAR

Avui caminareu un parell d’hores més fins arribar a Aderkay. Trasllat amb vehicles fins a Gondar. Arribada i resta del dia lliure.

Sopar i allotjament a l’hotel escollit.
DIA 11
DIA 12

GONDAR → LALIBELA

Esmorzar a l’hotel i trasllat a l’aeroport per agafar un vol a Labilela.

Entre finals del segle XII i inicis del segle XIII, el rei Lalibela, de la dinastia Zaghwe, va manar construir una sèrie d’esglésies tallades a la roca, a un indret que va passar a anomenar-se ‘Nou Jerusalem’. Al poble, batejat en record de l’emperador, hi existeixen 11 esglésies, amb altres esglésies tallades a la roca situades a les rodalies. Totes es fan servir a dia d’avui.

Després del check-in a l’hotel, començarà la visita del primer grup d’esglésies: Bet Golgotha, Bet Mikael, Bet Mariam, Bet Meskel, Bet Denagel i Bet Medhane Alem. Aquesta última, la més gran, s’assembla a un temple grec. Sobre una cantonada s’observen 3 tombes buides, excavades simbòlicament per als patriarques bíblics: Abraham, Isaac i Jacob.

Dinar a l’hotel. Havent dinat, visita de la Bet Giyorgis, possiblement l’església més elegant de totes, situada sobre una vessant amb terrassa de roca al costat sud-oest del poble, i a la qual només s’hi pot accedir per un túnel. Resta del dia lliure per explorar la ciutat.

Sopar i allotjament a l’hotel escollit.
DIA 12
DIA 13

LALIBELA

Visita de l’església d’Asheton Mariam durant el matí. L’excursió es fa amb mula i té una durada de 4 hores, oferint grans vistes des de la seva localització, a gairebé 4.000 metres d’altitud. L’església, aparentment construïda pel rei Nakuta La’ab, nebot i successor del rei Lalibela, està tallada a una esquerda sobre una paret del penya-segat.

Dinar a l’hotel. Havent dinat, visita de l’església rupestre de Yemrehene Christos (40 km + 20 minuts de caminada), construïda abans del regnat de Lalibela. Està construïda dins d’una cova, amb nivells alterns de fusta i pedra.

Sopar i allotjament a l’hotel escollit.
DIA 13
DIA 14

LALIBELA → ADDIS ABEBA → ORIGEN

Esmorzar i vol de tornada a Addis Abeba. Dinar lliure i habitació d’hotel a disposició durant el dia. Durant la tarda, visita d’Addis Abeba i sopar de comiat a un dels millors restaurants tradicionals de la ciutat, abans del trasllat a l’aeroport per agafar el vol de tornada a casa.
DIA 14

Mapa de ruta

GRANS VIATGES A MIDA

Els itineraris que et proposem es poden fer amb serveis regulars o privats, i són flexibles i adaptables a les teves necessitats. No dubtis a contactar-nos encara que no siguin exactament el que busques, amb l’ajuda dels nostres corresponsals locals els modificarem per fer el viatge a la teva mida. 

Viatges relacionats

Trekking a Svaneti (Geòrgia)

Viatge de senderiesme en grup de 10 dies a Geòrgia, amb trekkings de dificultat mitjana a la regió de Svaneti. Història i paisatges espectaculars al Caucas.

portada atlas

Les valls de l’Atles amb moto

Viatge en grup de 11 dies, recorrent el sud del Marroc amb moto de lloguer, acompanyats d’un guia experimentat. Recorregut per les valls de l’Atles.